Endoveneuzelaserbehandeling

Een nieuwe ontwikkeling is de minimaal invasieve behandeling met lasercoagulatie. Bij deze operatie wordt de VSM of de VSP over de gehele insufficiënte lengte van binnenuit dichtgeschroeid door warmtegeneratie van de laser. Kleine zijtakjes worden door kleine incisies verwijderd.

Ingreep

Onder epidurale of totale verdoving prikt (geen incisie) de vaatchirurg de ader in zijn meest caudale insufficiënte deel aan. Onder echografiegeleide wordt een laser glasvezel opgevoerd doorheen de lekkende VSM of VSP tot ruim een centimeter van de uitmonding in de diepe ader. Aangezien de coagulatie van hieraf gebeurt, is er geen noodzaak aan een insnede ter hoogte van de lies of knieholte, waardoor de kans op wondinfectie hier niet aanwezig is. Rond de ader wordt dan een koude vloeistof ingebracht met een speciale pomp die de omliggende weefsels beschermt tegen de hoge temperatuur van de lasertip. Tenslotte wordt dan de laser glasvezel progressief van de lies (of kniekuil) naar beneden teruggetrokken waarbij de dosis energie continu kan worden aangepast en het dichtschroeien van de ader gevolgd wordt op echografie. Een endoveneuze laserbehandeling neemt een uurtje in beslag en gebeurt in dagopname.

Voordelen

  • De ader wordt dicht geschroeid van binnenuit: er is dus geen wonde in de lies of kniekuil.
  • De patiënt herstelt veel sneller dan na een klassieke spataderingreep en heeft minder pijn omdat er veel minder hematoomvorming optreedt.

Nadelen

  • Kan niet altijd worden toegepast : als er belangrijke vertakkingen zijn in de lies, de ader teveel is uitgezet of te kronkelig geworden is of klonter bevat, kan de laser niet gebruikt worden en wordt de klassieke behandeling toegepast. De duplex is hierbij bepalend.
  • Financieel: slechts een deel van de kosten van een endoveneuze laserbehandeling wordt eenmalig door de mutualiteit gedekt, de hospitalisatieverzekering neemt dikwijls wel een groot deel van de kosten voor haar rekening. Voor de ingreep wordt u door de chirurg correct en naar best vermogen op de hoogte gesteld van de te verwachten kosten.

U kan een afspraak maken bij Dokter Tom Berghmans voor een raadpleging in zijn prive-praktijk en in het Heilig Hart Ziekenhuis te Mol

Symptomen en diagnose

Overzicht van de klachten

Spataders geven aanvankelijk weinig klachten. Soms worden kleine spataders zichtbaar voor er klachten zijn en zonder dat er grote spataders zijn. Beginnende spataders kunnen de typische klachten uitlokken van zware, vermoeide en soms warme benen, gespannen gevoel of jeuk. Met verloop van tijd kan een vochtophoping ontstaan, huiduitslag, verkleuring ofverharding van de huid, of kan zelfs een open wonde (veneus ulcus) ontstaan. De huid gaat stuk en geneest niet spontaan.

Onderzoek

Een duplex is het beste onderzoek om de functie van de aderen te beoordelen. Het is een volledig pijnloos en niet-schadelijk onderzoek. De resultaten bepalen mee het beleid : moet er geopereerd worden, zo ja welke aderen, of kan er nog drooggespoten (gescleroseerd) worden? Gezien de belangrijkheid naar beleid toe wordt deze duplex daarom door de vaatchirurg gedaan en best niet te lang voor de behandeling.

Behandelingen

Operatieve behandelingen

Afhankelijk van de bevindingen bij het duplex onderzoek wordt een ingreep of een ambulante behandeling voorgesteld.

Wilt u meer informatie?
Download onze brochure over spataderingrepen.