De carotisendarterectomie CEA is een klassieke vaatheelkundige ingreep waarbij de halsslagader ter hoogte van de splitsing halverwege de hals wordt uitgeruimd.

U wordt nuchter opgenomen de ochtend van de ingreep. De halsregio wordt geschoren. Pre-operatief heeft U een gesprek met de anesthesist. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving en duurt ongeveer een uur.

De insnede verloopt over de schuine halsspier. De slagader wordt opgezocht en afgeklemd, overlangs geopend, en een ziek stukje binnenkant van de slagader wordt verwijderd. De buitenkant wordt daarna terug manueel dichtgehecht, al dan niet met inhechten van een stukje kunststof om de slagader te verbreden.

Na de ingreep gaat U voor 1 nacht naar intensieve zorgen. Ter hoogte van de hals heeft U een absorberend verband, en een redonpotje om oud bloed te evacueren. ’s Avonds mag U al eten. De dag na de ingreep gaat U terug naar uw kamer waar U meestal nog 1 nacht dan verblijft.

Risico’s van de ingreep zijn lokaal in de hals en in de hersenen. Lokaal lopen er in de hals heel wat zenuwstructuren welke gekwetst kunnen worden. Na de ingreep kan er oa. heesheid optreden, kunnen er slikprblemen zijn, en kan er wat voosheid zijn in de omgeving van de incisie. Dikwijls zijn deze problemen tijdelijk.

Door het tijdelijk afklemmen van de slagader kunnen de hersenen wat minder zuurstof krijgen, of er kan op de klem een stukje uit de zieke slagader naar boven migreren. Dit kan een beroerte veroorzaken (kans maximaal 3%). Door de bloedverdunners en door het verhogen van de druk in de uitgeruimde ader kan er in de hersenen een bloeding optreden. Dikwijls zijn al deze problemen mild en tijdelijk, meer ernstige tot blijvende problemen blijven echter mogelijk bij deze op zich niet zware maar delicate ingreep.

Bij ontslag krijgt U concrete afspraken mee voor bloedverdunning. Een thuisverpleegster komt nog 10 dagen spuitjes bloedverdunners geven en de halswonde verzorgen. De hechtingen resorberen vanzelf. Controle wordt voorzien na een maand en nadien is elk jaar een duplex onderzoek van de halsslagaderen nodig.